MENU

O carte deosebita: „Arhitectura lumii. Capodoperele”, de Will Pryce

ikea catalog 2017

Lansare noul Catalog IKEA 2017

februarie 26, 2015 Comments (0) Views: 1077 Libraria trendesign

Cladirile vechi din Craiova contemporana

Un inventar in imagini al cladirilor vechi din Craiova – peste 1100 imagini intr-un album color nostalgic, care va invita sa va delectati ochiul si spiritul cu imaginile contemporane ale vestigiilor arhitecturale ale Craiovei vechi. Toate acestea in cartea „Cladirile vechi din Craiova contemporana”, aparuta la Editura Infarom si avandu-i ca autori pe Catalin Barboianu si Georgiana Fota.

cladirile-vechi-din-craiova-contemporanaCartea este un inventar in imagini al cladirilor vechi din Craiova – peste 1100 imagini intr-un album color nostalgic, care va invita sa va delectati ochiul si spiritul cu imaginile contemporane ale vestigiilor arhitecturale ale Craiovei vechi.

Cumpara cartea cu reducere de aici

Craiova, oras vechi, cu o arhitectura impresionanta, desi puternic marcat de calamitati de-a lungul istoriei sale – cutremure, incendii, razboaie si demolari abuzive – inca pastreaza o buna parte din vestigiile arhitecturale ale trecutului, vizibile la tot pasul pentru ochiul atent al nostalgicului. Case vechi – boieresti, dar si modeste – pot fi intalnite cu modificari mai mici sau mai mari in toate zonele in care orasul s-a dezvoltat urbanistic inca de la sfarsitul secolului al XVII-lea. O mica parte dintre acestea si-au pastrat forma si chiar detaliile arhitecturale originale, unele au suferit modificari substantiale, iar altele au fost renovate si cosmetizate in stilul practic al epocii termopanului alb si al izolatiei cu polystiren, aplicate ca un afis de sfidare a valorii estetic-culturale si ca o eticheta a neputintei sau nepriceperii unor edili de a gestiona profesionist patrimoniul istoric si arhitectural al urbei.

Anticipand oarecum aceasta tendinta de degradare, alterare si disparitie a cladirilor vechi, am inceput in 2005 fotografierea exterioara a cladirilor din Craiova, construite pana in anii 1940, realizand o colectie importanta de peste 1000 de imagini, din care s-a concretizat prezentul album. Astfel, am salvat cel putin prin imprimare fotografica imaginile unor cladiri a caror soarta este in continuare imprevizibila la trecerea timpului si la deciziile proprietarilor sau gestionarilor acestora, cladiri din care o parte deja au disparut sau au suferit modificari majore. Au fost imortalizate cladirile vechi existente la momentul fotografierii, ridicate intre sfarsitul secolului al XVII-lea si anii 1940 – case de locuit, institutii, cladiri comerciale, administrative, industriale, militare si de agrement – ale caror forme, stiluri si detalii arhitecturale prezerva intr-un mod rezonabil imaginea lor initiala.

Ca un element de referinta nostalgic, unele cladiri sau zone sunt insotite de o imagine veche a aceluiasi subiect. Imaginile sunt insotite de datarea constructiilor si – o buna parte din ele – de date privind fostii proprietari si locatari, ale caror scurte biografii pot fi consultate in ultimul capitol.

Purtand in suflet mahnirea valorilor pierdute sau alterate ireversibil si a neputintei de a opri acest proces distructiv, dar si cu speranta ca de acum inainte vom pretui mai mult ceea ce inca avem, iar generatiile viitoare de craioveni vor proteja – constransi de legi, dar si din proprie convingere – patrimoniul arhitectural local, am publicat acest album, care se adreseaza iubitorilor valorilor trecutului acestui oras si trecatorului de rand, prea grabit sau ingandurat pentru a le observa in drumul sau pe strazile Craiovei.

 

Tags: ,

vivre.ro%20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.